Plánujete rekonstrukci nemovitosti? Vyhněte se těmto častým chybám
28. 06. 2023

Plánujete rekonstrukci nemovitosti? Vyhněte se těmto častým chybám

Připravujete se na rekonstrukci nemovitosti a toužíte po tom, aby vše proběhlo hladce a bez zbytečných komplikací? Ať už plánujete kompletní přestavbu nebo jen malou renovaci, může vás čekat nespočet úskalí. V tomto článku se zaměříme na nejčastější chyby, kterých se lidé při rekonstrukci dopouštějí. 

Nedostatečné plánování a příprava

První a často velmi podceňovaný krok v jakékoli rekonstrukci je plánování. Je důležité mít jasnou představu o tom, co chcete dosáhnout, jaký bude konečný výsledek a kolik peněz jste ochotni do projektu investovat.

Je dobré mít detailní plán, včetně časového harmonogramu a nákladů. Připravte se na překvapení - často se objeví nečekané problémy, které mohou způsobit zpoždění a zvýšení nákladů. Je proto žádoucí mít pro tyto případy připravenou finanční rezervu.

Snažte se také vyhnout impulzivním rozhodnutím a nepromyšleným změnám uprostřed rekonstrukce. Tyto změny často vedou k prodloužení prací a zvýšení nákladů.

Špatný výběr dodavatelů či řemeslníků

Kvalita práce provedené při rekonstrukci je výrazně ovlivněna tím, koho si najmete. Je důležité pečlivě vybírat dodavatele a řemeslníky.

Doporučuji provést důkladný průzkum, požádat o doporučení od přátel, rodiny nebo sousedů. Nebojte se požádat o reference a ukázky předchozí práce. S výběrem vhodného dodavatele vám mohou pomoci i portály, na kterých si zadáte poptávku a následně vám samotné firmy dodají cenovou nabídku. Mějte ale na paměti, že nejlevnější nabídka nemusí být vždy nejlepší.

V neposlední řadě vytvořte s budoucím dodavatelem smlouvu, která jasně specifikuje rozsah práce, časový rámec a cenu. Toto dodává oběma stranám jistotu.

Nedodržování stavebních předpisů a norem

V České republice existuje řada stavebních předpisů a norem, které je nutné dodržovat. Z těchto předpisů a norem plynou povinnosti ať už firem provádějících rekonstrukci, nebo samotných majitelů nemovitosti.

Porušení těchto předpisů může vést k vážným problémům včetně finančních sankcí nebo dokonce nutnosti uvést nelegálně provedenou rekonstrukci do původního stavu

Využijte služeb odborníka, který má s těmito předpisy zkušenosti. Je to investice, která se vám může vrátit v podobě úspory času, peněz i starostí.

Přehlížení energetické náročnosti  

V dnešní době je důležité myslet při rekonstrukci i na energetickou efektivitu. Modernizace systémů vytápění, izolace nebo výměna oken mohou přinést významné úspory nákladů v dlouhodobém horizontu. 

Při rekonstrukci nemovitosti se zaměřte na zlepšení energetické náročnosti. To vede nejen ke zvýšení hodnoty nemovitosti, ale také k ochraně životního prostředí. Investice do energetické náročnosti se vám vrátí i v podobě nižších nákladů na vytápění a chlazení. Je to krok, který stojí za to zvážit.

Jarmila Sýkorová
Autor: Jarmila Sýkorová

Začínala jsem ve firmě, která se zabývala pohledávkami. Řešila jsem i dlužníky, kteří neplatili nájem a přišli o byt. To byly mé první zkušenosti s realitami. A když jsem se v roce 2009 rozhodovala co dál, reality byly jasná volba.

Práce realitního makléře mě velice baví a snažím se ji odvádět na špičkové úrovni s profesionálním a osobním přístupem ke každému klientovi a to vše s jasným cílem prodat nemovitost za nejvyšší cenu k plné spokojenosti mých klientů. Pomáhat lidem hledat nové bydlení je pro mě vždy výzvou a jejich následná spokojenost a pochvala je pro mne tou největší motivací.

Hypoteční úvěry, právní náležitosti, energetická náročnost budov, reklamní propagace, znalecké posudky ……..      Ke všemu je třeba mnoho znalostí a zkušeností z příslušných oborů a proto spolupracuji s odborníky na které se mohu spolehnout.

Věřím, že informace, které na těchto stránkách naleznete vám pomohou zvolit si tu správnou cestu pro prodej nebo koupi vaší nemovitosti. Je to důležitý životní krok a vzhledem k mnoha zrealizovaným prodejům vám mohu nabídnout profesionální služby, individuální přístup a své zkušenosti a znalosti na realitním trhu.

Pokud vás cokoliv dalšího zajímá, neváhejte mě kontaktovat.

Ráda se s vámi sejdu a poradím.

Těším se na spolupráci.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

7 chyb při prodeji nemovitosti

zpracováním osobních údajů